Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ένα μεγάλο Μπράβο σε όλους όσους ξεκίνησαν και συνεχίζουν την προσπάθεια για το ψηφιακό σχολείο. Διαβάζοντας τις ερωτήσεις στη μηχανική του στερεού σώματος, είδα σε μια ερώτηση ένα λάθος..... Είμαι σίγουρος ότι οφείλεται σε κακή έκφραση του συγγραφέα (όλοι μας το έχουμε περάσει αυτό...)

Συγκεκριμένα στην ερώτηση 2 (Φυσική Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης / ► Κεφάλαιο 4ο: Μηχανική Στερεού Σώματος / ► Ενότητα 1: Κίνηση στερεού σώματος)
Ερώτηση 2. (Κύλιση χωρίς ολίσθηση, σχέση υcm και ω, σχέση αcm και αγων)
Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται ένα στερεό που αποτελείται από δυο ομοαξονικούς δίσκους με ακτίνες R και 2R. τραβάμε με το χέρι μας το νήμα ώστε το στερεό να κυλίεται με σταθερή γωνιακή ταχύτητα χωρίς να ολισθαίνει.
Η απόσταση χ που έχει διανύσει το κέντρο μάζας του στερεού όταν έχει ξετυλιχθεί σχοινί μήκους l είναι:

Ως σωστή απάντηση δίνεται η (δ) (χ=2/3l) η οποία κατά την άποψή μου είναι λανθασμένη. Κοιτώντας την αιτιολόγηση είναι φανερό ότι έχει γίνει κάποιο μπλέξιμο των εκφράσεων "σχοινί που ξετυλίχθηκε" με την μετατόπιση του ελεύθερου άκρου του σχοινιού. Αν το ερώτηση είχε ως δεδομένο την μετατόπιση του άκρου του σχοινιού, τότε η απάντηση είναι σωστή, αν επιμένουμε στο ξετύλιγμα τότε η σωστή απάντηση είναι (β).
Αυτό γιατί αν υποθέσουμε ότι σε μία στροφή ξετυλίγεται νήμα μήκους 2πR, τότε όταν γίνουν ν στροφές θα έχει ξετυλιχθεί νήμα μήκους l=ν2πR. Όμως όταν το κέντρο μάζας έχει μετατοπιστεί κατά χ έχουν γίνει ν=χ/2π2R στροφές. Από τις δύο παραπάνω σχέσεις προκύπτει l=x/2 άρα x=2l....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ