Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Η πρώτη άσκηση που δημοσιεύω στο blog μου. Μια άσκηση κυμάτων επιπέδου 4ου θέματος (εύκολου ή δύσκολου εσείς θα το κρίνετε).....

Σε μία χορδή πολύ μεγάλου μήκους έχει ήδη διαδοθεί ένα κύμα έτσι ώστε κάθε σημείο της χορδής να εκτελεί ΑΑΤ με μέγιστη ταχύτητα umax=0,8π m/s. Η διεύθυνση διάδοσης είναι στον άξονα x’x ενώ η φορά είναι από τα αριστερά προς τα δεξιά. Κάποια χρονική στιγμή το στιγμιότυπο ενός μέρους της χορδής φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:

Α. Να γραφεί η εξίσωση του κύματος. Να θεωρήσετε ότι δεν υπάρχει αρχική φάση και ότι το υλικό σημείο που βρίσκεται στην θέση x=0 την t=0 βρίσκεται στη θέση ισορροπίας του κινούμενο κατά την θετική φορά.
Β. Ποια είναι η διαφορά φάσης των σημείων Ζ και Ν;
Γ. Την στιγμή που το σημείο x=0, διέρχεται για πρώτη φορά από την θέση ισορροπίας της μετά την στιγμή που λήφθηκε το στιγμιότυπο, να βρεθεί η απομάκρυνση του σημείου x=-0,05m
Δ. Να γίνει το στιγμιότυπο του κύματος, για το κομμάτι της χορδής από την θέση x=-0,5m έως την θέση x=+0,5m, μετά από χρόνο Δt=0,5sec από την χρονική στιγμή που λήφθηκε το πρώτο στιγμιότυπο.

Λύση:
και:


Συγγνώμη για το χειρόγραφο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ